Glitter Text Generator sandytza: Croissante si fundite

Faceți căutări pe acest blog

Croissante si fundite


Ingrediente

500 gr harina
150 ml lapte
2 oua
10 gr sare
65 gr zahar
20 gr drojdie vara si 30 gr iarna



PreparareSe incalzeste laptele si se adauga drojdia in el . Cand este dizolvata se adauga intr-un bol unde am adaugat faina , ouale, sarea si zaharul.In cazul in care se foloseste drojdie uscata nu mai trebuie parcurs tot acest proces cu drojdia. Se pune dierct peste faina impreuna cu restul ingredientelor.


Se framanta bine , cu mixerul aproximativ 15 min sau cu mana aprox 30 minute pana cand aluatul devine lucios si elastic.

Este foarte importanta sa fie bine framantat acest aluat.Recunoastem un aluat bine framantat daca in momentul cand intindem aluatul se poate face atat de subtire incat aproape ca se vede prin el si nu se rupe.

Se pune intr-un bol , se astupa cu folie si se lasa asa 30-40 min la dospit.


Mai avem nevoie de un unt care se pune intr-o folie sau hartie de copt si se bate cu sucitorul apoi se intinde in forma dreptunghiulara dar nu foarte mare .


Se intinde aluatul pe masa de lucru presarata cu faina , astfel incat aluatul sa fie cam de 3 ori mai mare decat forma untului intins. Se pune untul in mijloc apoi se impatura aluatul in trei astfel incat sa se acopere untul.Marginile de sus si de jos la fel se indoaie un pic. .



Se intoarce aluatul si se intinde bine foaia impaturata dar cu grija sa nu iasa untul .Se mai impatura odata in trei , se intoarce si se repeta operatia inca de doua ori. La sfarsit nu se mai intinde. Se pune aluatul asa impaturat intr-o tavita si se acopera cu o folie si se baga la rece timp de cateva ore sau chiar peste noapte.



A doua zi se intinde iar aluatul, se taie triunghiuri de dimensiunea dorita ,se intind colturile triunghiurilor, se umple cu ciocolata sau crema de vanilie sau chiar se pot lasa goale , apoi se ruleaza.




Pentru fundite se intinde aluatul, se taie dreptunghiuri de dimensiunea dorita , se rasucesc la mijloc de doua ori iar pe extreme se pune dulceaza sau branzica dulce.

Se pun in tava pe o hartie de copt si se lasa cam 30 min sa dospeasca. Se ung cu lapte , se prasara zahar si se coc in cuptorulpreincalzit la 200 grade timp de 15-20 min. Aluatul ramas niciodata nu se framanta . Intotdeauna se suprapun bucatile ce raman si se intinde foaie .





2 comentarii:

Oana spunea...

sigur au fost foarte bune...interesanta reteta , de incercat...

Sandy spunea...

te asigur ca au fost bune . Am avut ceva de munca pe ele dar a meritat efortul . Sigur le mai repet si te sfatuiesc si pe tine :)